vrijdag 8 maart 2013

HR meestal verantwoordelijk voor talentontwikkeling

Meer dan de helft van de organisaties (52 procent) is geen directe verantwoordelijke aangewezen voor talentontwikkeling. Wanneer die taken wel zijn belegd, is dit bij de HR-afdeling, want wanneer zij en/of het management een grote belangrijke rol gaat spelen bij talentontwikkeling, de doorgroei van het aantal starters toeneemt. Dit is gebleken uit een onderzoek van personeelsbemiddelaar ASA, dat gepubliceerd is in het Trendrapport 'Jong talent naar de top'. In het onderzoek hebben 275 bedrijven hun ervaringen met talentontwikkeling gedeeld. Als de verantwoordelijkheid voor talentontwikkeling op hoog niveau ligt, heeft dit een aantoonbaar positief effect op de doorgroei van young professionals.
Mijn visie:
Ik ben het eens dat de talentontwikkeling positief effect heeft op de doorgroei van young professionals, want het ontwikkelen en benutten is voor young professionals éen van de belangrijkste factoren om zich voor een langere periode aan een bedrijf te binden. Wanneer een organisatie meer aandacht besteedt aan het in kaart brengen en ontwikkelen van talenten, hoe hoger het percentage doorgroeiende younge professionals. Dit zal uiteindelijk het bedrijf goed doen.
Wel vind ik het vreemd dat de verantwoordelijkheid voor het opstellen en uitvoeren van beleid op het gebied van talentontwikkeling ligt bij de HR-afdeling. Talentontwikkeling hangt naar mijn mening namelijk grotendeels samen met het geven van aandacht, faciliteiten en ruimte, die voortkomen uit de persoonlijke ervaringen tussen de werknemer en de werkgever.


Vind jij dat HR-afdeling verantwoordelijk is voor talentontwikkeling? Geef je mening hierover door hieronder te reageren!

Bron:  Personeelsnet redactie (27-02-2013), HR meestal verantwoordelijk voor talentontwikkeling. Geraadpleegd op 8 maart 2013, http://www.personeelsnet.nl/bericht/hr-meestal-verantwoordelijk-

1 opmerking:

Marjolein de Groot zei

Ook ik vind dat talentontwikkeling een positief effect heeft op de doorgroei van young professionals.

Echter vind ik dat de verantwoordelijkheid voor talentontwikkeling juist wel bij de HR-afdeling hoort te liggen. HR is gespecialiseerd op dingen die bij talentontwikkelingen horen. Werkgevers weten vaak niet wat ze ermee aanmoeten en hoe ze dit dan aan moeten pakken. Dit blijkt ook uit het feit dat de verantwoordelijkheid voor talentontwikkeling maar bij 13 procent op directieniveau ligt en 7 procent bij het hoger management. De werkgever heeft nog meer zaken waar hij zich druk over moet maken. Indien hij dan ook talentontwikkeling erbij zou krijgen, zou talentontwikkeling juist slechter uit kunnen pakken dan nu (=bij de HR-afdeling), doordat de werkgever het snel wil afhandelen en weinig aandacht en tijd erin wil steken. Nu het vaak bij de HR-afdeling ligt, zal talentontwikkeling meer aandacht krijgen en meer kwaliteit opleveren dan als het bij de werkgever zou liggen. Indien blijkt dat de band tussen de werknemer en werkgever verkoelt hierdoor, zou men ervoor kunnen kiezen één keer in de zoveel tijd de werkgever erbij te betrekken en hem op de hoogte te stellen van de gang van zaken van de werknemer. Maar naar mijn mening is het dus juist beter als in alle gevallen talentontwikkeling de verantwoordelijkheid van de HR-afdeling wordt!