donderdag 14 maart 2013

Werknemers voelt zich bespied (ook als camara's uit staat)

FNV Bondgenoten eist dat het Hoogeveense metaalbedrijf Buig Centrale Steenbergen (BCS) alle beveiligingscamera’s rond de productiehal weghaalt. Dit na klachten van werknemers van BCS die zich begluurd voelen. Als BCS niet luistert naar de eis, stapt de vakbond naar de rechter wegens privacyschending.


Mijn visie:
Ik ben het volkomen eens met FNV-bestuurder Johan Weijenberger, want volgens de Wet bescherming Persoonsgegevens moet het metaalbedrijf BCS aan een aantal voorwaarden voldoen voordat hij camera's mag ophangen. Zo moet het bedrijf  beargumenten waarom het bedrijfsbelang zwaarder weegt dan het privacybelang van de werknermers. De afweging moet hij kunnen verantwoorden tegenover zijn werknemers, ondernemingsraad en eventueel rechter.
Wanneer de organisatie toestemming heeft moet hij kenbaar maken dat video's aanwezig zijn. Doet hij dit niet, dan is hij strafbaar.
Uit dit artikel komt niet naar voren dat hij heeft voldoen aan de voorwaarden. De organisatie gaf als reden om de veiligheid van werknemer en bedrijf te borgen.
Dit probleem kan naar mijn mening alleen worden opgelost als de organisatie met zware argumenten komt dan de privacyschendig van de werknemers en die ook verantwoorden.

Wat vind jij? Heeft de metaalbedrijf BCS of de FNV bestuurder Johan Weijenberger gelijk ? Geef je mening door hieronder te reageren!

Bron:  Beentjes, E. redactie (06-03-2013). Werknemers voelt zich bespeed (ook als camara's uit staat). Geraadpleegd op 14 maart 2013, http://www.hrpraktijk.nl/nieuws/nieuws/werknemer-voelt-zich-bespied-(ook-als-camera-s-uit.828403.lynkx